Strona główna Fason McDonald’s przywraca do menu Quarter Pounder po tym, jak testy wykluczyły paszteciki...

McDonald’s przywraca do menu Quarter Pounder po tym, jak testy wykluczyły paszteciki wołowe jako źródło bakterii coli

5

LOS ANGELES (AP) – McDonald’s ogłosił w niedzielę, że po testach Quarter Pounders ponownie pojawi się w menu setek restauracji wykluczone paszteciki wołowe jako źródło wybuchu zatrucia bakterią E. coli powiązano z popularnymi burgerami, w wyniku których jedna osoba zmarła i zachorowała co najmniej 75 innych w 13 stanach.

Amerykańska Agencja ds. Żywności i Leków nadal uważa, że ​​prawdopodobnym źródłem skażenia jest posiekana cebula od jednego dostawcy, stwierdził McDonald’s w oświadczeniu. Stwierdzono, że w nadchodzącym tygodniu wznowi sprzedaż ćwierćfuntowca w dotkniętych restauracjach – bez posiekanej cebuli.

Według federalnych urzędników ds. zdrowia według stanu na piątek epidemia rozprzestrzeniła się na co najmniej 75 osób w 13 stanach. Centrum Kontroli i Zapobiegania Chorobom podało, że w sumie 22 osoby trafiły do ​​szpitala, a u dwóch osób rozwinęło się niebezpieczne powikłanie związane z chorobą nerek. Jedna osoba zmarła w Kolorado.

!function(){„użyj strict”;window.addEventListener(„wiadomość”,(funkcja(e){if(void 0!==e.data[„datawrapper-height”]){var t=document.querySelectorAll(„iframe”);for(var a w e.data[„datawrapper-height”])for(var r=0;r

Wczesne informacje przeanalizowane przez FDA wykazały, że niegotowana, posiekana cebula dodana do burgerów „jest prawdopodobnym źródłem skażenia” – stwierdziła agencja.McDonald’s potwierdził tę informacjęże Taylor Farms, firma produkująca produkty z siedzibą w Kalifornii, była dostawcą świeżej cebuli używanej w restauracjach objętych wybuchem epidemii i że pochodziła ona z zakładu w Colorado Springs w Kolorado.

Kiedy we wtorek ogłoszono wybuch epidemii, McDonald’s wycofał burgera Quarter Pounder z menu w kilku stanach – głównie na Środkowym Zachodzie i w górach. McDonald’s powiedział w piątek, że posiekana cebula z zakładu w Colorado Springs została rozesłana do około 900 restauracji, w tym do niektórych w węzłach komunikacyjnych, takich jak lotniska.

Firma podała, że ​​we wtorek usunęła ze swojego łańcucha dostaw posiekaną cebulę pochodzącą z tego zakładu. McDonald’s oświadczył, że podjął decyzję o zaprzestaniu pozyskiwania cebuli z fabryki Taylor Farms w Colorado Springs „na czas nieokreślony”.

McDonald’s poinformował, że 900 restauracji McDonald’s, które normalnie otrzymywały posiekaną cebulę z zakładu Taylor Farms w Colorado Springs, wznowi sprzedaż Quarter Pounders bez pokrojonej cebuli, podał McDonald’s.

Badania przeprowadzone przez Departament Rolnictwa Kolorado wykluczyły paszteciki z wołowiny jako źródło epidemii – podał McDonald’s.

Departament rolnictwa otrzymał wiele partii świeżych i mrożonych pasztecików wołowych zebranych z różnych lokalizacji McDonald’s w Kolorado powiązanych z dochodzeniem w sprawie E. coli. Departament podał, że wszystkie próbki dały wynik negatywny na obecność E. coli.

Firma Taylor Farms poinformowała w piątek, że zapobiegawczo wycofała żółtą cebulę wysłaną swoim klientom z zakładu w Kolorado i kontynuuje współpracę z CDC i FDA podczas dochodzenia.

Chociaż nie jest jasne, czy przyczyną epidemii była wycofana cebula, kilka innych restauracji typu fast food – w tym Taco Bell, Pizza Hut, KFC i Burger King – wycofało w tym tygodniu cebulę z niektórych menu w niektórych obszarach.

Najwięcej zachorowań zgłoszono w piątek w Kolorado – 26 przypadków. Co najmniej 13 osób zachorowało w Montanie, 11 w Nebrasce, po 5 w Nowym Meksyku i Utah, po 4 w Missouri i Wyoming, dwie w Michigan i po jednej w Iowa, Kansas, Oregonie, Wisconsin i Waszyngtonie – podało CDC.

McDonald’s powiedział w piątek, że nie wycofał Quarter Poundera z żadnych dodatkowych restauracji i zauważył, że niektóre przypadki w stanach poza pierwotnym regionem były związane z podróżami.

CDC twierdzi, że niektóre osoby, które zachorowały, podróżowały do ​​innych stanów, zanim wystąpiły objawy. Co najmniej trzy osoby stwierdziły, że podczas podróży jadły w McDonald’s. Choroby zgłoszono między 27 września a 11 października.

Epidemia wiąże się z infekcjami z E. coli 0157:H7, rodzajem bakterii wytwarzającą niebezpieczną toksynę. Według CDC powoduje ona w USA około 74 000 infekcji rocznie, co powoduje ponad 2000 hospitalizacji i 61 zgonów rocznie.

Objawy zatrucia E. coli mogą wystąpić szybko, w ciągu jednego lub dwóch dni od spożycia skażonej żywności. Zwykle obejmują gorączkę, wymioty, biegunkę lub krwawą biegunkę i oznaki odwodnienia – niewielkie lub żadne sikanie, zwiększone pragnienie i zawroty głowy. Zakażenie jest szczególnie niebezpieczne dla dzieci poniżej 5. roku życia, osób starszych, kobiet w ciąży lub osób z osłabionym układem odpornościowym.

Associated Press, JoNel Aleccia, napisał reportaż z Temecula w Kalifornii.

Source link

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj