Strona główna Fason Cukrzyca zwiększa ryzyko demencji u dorosłych w wieku poniżej 50 lat i...

Cukrzyca zwiększa ryzyko demencji u dorosłych w wieku poniżej 50 lat i starszych

1

Przegląd medyczny z 19 listopada

Cukrzyca zwiększa ryzyko demencji u dorosłych w wieku poniżej 50 lat

Pojawiło się nowe ostrzeżenie dotyczące cukrzycy stanowiącej kolejne wyzwanie medyczne.
Cukrzyca typu 2 jest w naszym kraju powszechna i zapadalność na nią stale rośnie. Teraz lekarze ostrzegają, że wczesne rozpoznanie cukrzycy może przełożyć się na demencję w późniejszym życiu.

Naukowcy z Uniwersytetu Nowojorskiego odkryli, że cukrzyca u dorosłych z nadwagą w wieku poniżej 50 lat wpływa na ich zdrowie poznawcze, zwiększając ryzyko demencji.

Eksperci twierdzą, że wskazuje to na potrzebę kontrolowania masy ciała i poziomu cukru we krwi, aby zapobiegać zarówno cukrzycy, jak i demencji.

Obecnie 1 na 5 osób w wieku poniżej 40 lat choruje na cukrzycę typu 2, a liczba ta stale rośnie.

Kobiety w ciąży nie otrzymują wystarczającej ilości składników odżywczych

Kobiety w ciąży nie otrzymują odpowiedniego pożywienia, co zagraża zdrowiu fizycznemu i psychicznemu ich dziecka.

Stevens Institute of Technology rozpoczął badanie, w ramach którego kobiety w ciąży rejestrowały i robiły zdjęcia spożywanego jedzenia przez dwa tygodnie. Stwierdzili niepokojące niedobory witamin, minerałów i ogólnego odżywiania. Dziewięćdziesiąt procent przyszłych matek nie otrzymywało z pożywienia wystarczającej ilości żelaza oraz witamin D i E. Ponad 30 procentom brakowało odpowiedniego wapnia, witaminy C i A. A 60 procent nie otrzymywało wystarczającej ilości kwasu foliowego, składnika odżywczego niezbędnego do zapobiegania wadom wrodzonym mózgu i kręgosłupa dziecka.

Witaminy prenatalne mogą pomóc, ale lekarze zalecają kobietom w ciąży stosowanie diety bogatej w witaminy, aby zapewnić sobie i dziecku odpowiednie odżywianie.

Kimchi redukuje tkankę tłuszczową

Próbując schudnąć, spróbuj kimchi.

Krajowa Rada ds. Badań nad Nauką i Technologią stwierdziła, że ​​regularne spożywanie kimchi zmniejsza tkankę tłuszczową i poprawia zdrowie jelit.

Międzynarodowe czasopisma donoszą o działaniu koreańskiej sfermentowanej żywności na przeciwdziałanie otyłości.

Eksperci twierdzą, że jest to obiecująca strategia dietetyczna umożliwiająca zwalczanie otyłości i poprawę mikrobiomu jelitowego.

Uczestnicy badania przyjmowali trzy kapsułki kimchi po 20 g przez trzy miesiące.

Zaobserwowali prawie 3-procentowy spadek tkanki tłuszczowej, zmniejszenie stanu zapalnego i poprawę markerów chorób metabolicznych.

Można go również dodać do swojej diety w postaci czystej lub w gulaszu.

Zapisz się do naszego Biuletyn dotyczący zegarków medycznych. Ta codzienna aktualizacja zawiera ważne informacje od Diny Bair z WGN i zespołu Med Watch, w tym najnowsze aktualizacje od organizacji zdrowotnych, szczegółowe raporty na temat postępu w technologii medycznej i metodach leczenia, a także cechy osobiste związane z osobami pracującymi w branży medycznej. Zarejestruj się tutaj.

Source link

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj