Strona główna Fason Prawie 80 000 funtów masła Costco wycofano z powodu niezadeklarowanego, dość oczywistego...

Prawie 80 000 funtów masła Costco wycofano z powodu niezadeklarowanego, dość oczywistego składnika

2

(NEXSTAR) – Prawie 80 000 funtów masła marki Kirkland wyprodukowanego dla Costco zostało wycofane z powodu niezadeklarowanego alergenu.

Mleko. Tym alergenem jest mleko.

Wycofanie zostało zainicjowane przez Continental Dairy Facilities Southwest LLC w zeszłym miesiącu po ustaleniu, że na niektórych opakowaniach masła może brakować napisów. „zawiera mleko”, zgodnie ze szczegółami udostępnionymi przez Agencję ds. Żywności i Leków w zeszłym tygodniu. Zarówno solona wersja masła Kirkland Signature (32 400 funtów), jak i niesolona (46 800 funtów) zostały dotknięte.

Według szczegółów wydarzenia FDA, która również zakwalifikowała incydent jako „masło zostało rozprowadzone na sprzedaż w Teksasie” wycofanie „klasy II”, co oznacza, że ​​„produkt naruszający zasady może powodować tymczasowe lub odwracalne z medycznego punktu widzenia niekorzystne skutki zdrowotne lub w przypadkach, w których prawdopodobieństwo wystąpienia poważnych niekorzystnych konsekwencji zdrowotnych jest znikome”.

FDA nie wydała komunikatu prasowego dotyczącego wycofania leku; nie jest jasne, czy ktoś doznał reakcji alergicznej na masło.

Obserwatorzy włączeni media społecznościowe, w międzyczasie wydawał się równie rozbawiony, jak i rozczarowany faktem, że klientów należy informować, że masło w rzeczywistości jest produktem mlecznym lub że jego opakowanie wymaga czytania w języku „zawiera mleko”.

FDA jednak narzuca takie zasady w imieniu konsumentów, u których mogą wystąpić poważne reakcje na jeden z kilku „głównych alergenów pokarmowych”. Istnieje dziewięć takich pokarmów: skorupiaki, jaja, ryby, mleko, orzeszki ziemne, sezam, soja, orzechy i pszenica.

Wyjątki stanowią przypadki, gdy „powszechna” nazwa składnika zawiera już nazwę alergenu (FDA jako przykład podaje „maślankę”), ale w innych przypadkach alergeny muszą być wyraźnie oznaczone w nawiasach obok składnika zawierającego alergen lub w „zawiera” oświadczenie.

„Bardzo ważne jest, aby przeczytać całą listę składników, aby sprawdzić, czy obecny jest Twój alergen. Jeśli chociaż raz zobaczysz jego nazwę, oznacza to, że jest on z powrotem na półce z tym produktem spożywczym” – powiedziała Carol D’Lima, technolog żywności w Biurze ds. Żywienia i Znakowania Żywności FDA.



Source link

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj