(NEXSTAR) – Prawie 80 000 funtów masła marki Kirkland wyprodukowanego dla Costco zostało wycofane z powodu niezadeklarowanego alergenu.
Mleko. Tym alergenem jest mleko.
Wycofanie zostało zainicjowane przez Continental Dairy Facilities Southwest LLC w zeszłym miesiącu po ustaleniu, że na niektórych opakowaniach masła może brakować napisów. „zawiera mleko”, zgodnie ze szczegółami udostępnionymi przez Agencję ds. Żywności i Leków w zeszłym tygodniu. Zarówno solona wersja masła Kirkland Signature (32 400 funtów), jak i niesolona (46 800 funtów) zostały dotknięte.
Według szczegółów wydarzenia FDA, która również zakwalifikowała incydent jako „masło zostało rozprowadzone na sprzedaż w Teksasie” wycofanie „klasy II”, co oznacza, że „produkt naruszający zasady może powodować tymczasowe lub odwracalne z medycznego punktu widzenia niekorzystne skutki zdrowotne lub w przypadkach, w których prawdopodobieństwo wystąpienia poważnych niekorzystnych konsekwencji zdrowotnych jest znikome”.
FDA nie wydała komunikatu prasowego dotyczącego wycofania leku; nie jest jasne, czy ktoś doznał reakcji alergicznej na masło.
Obserwatorzy włączeni media społecznościowe, w międzyczasie wydawał się równie rozbawiony, jak i rozczarowany faktem, że klientów należy informować, że masło w rzeczywistości jest produktem mlecznym lub że jego opakowanie wymaga czytania w języku „zawiera mleko”.
FDA jednak narzuca takie zasady w imieniu konsumentów, u których mogą wystąpić poważne reakcje na jeden z kilku „głównych alergenów pokarmowych”. Istnieje dziewięć takich pokarmów: skorupiaki, jaja, ryby, mleko, orzeszki ziemne, sezam, soja, orzechy i pszenica.
Wyjątki stanowią przypadki, gdy „powszechna” nazwa składnika zawiera już nazwę alergenu (FDA jako przykład podaje „maślankę”), ale w innych przypadkach alergeny muszą być wyraźnie oznaczone w nawiasach obok składnika zawierającego alergen lub w „zawiera” oświadczenie.
„Bardzo ważne jest, aby przeczytać całą listę składników, aby sprawdzić, czy obecny jest Twój alergen. Jeśli chociaż raz zobaczysz jego nazwę, oznacza to, że jest on z powrotem na półce z tym produktem spożywczym” – powiedziała Carol D’Lima, technolog żywności w Biurze ds. Żywienia i Znakowania Żywności FDA.