WASZYNGTON (WKBN) – Około 83,5 ton mielonej wołowiny zostało wycofanych z obrotu ze względu na możliwe skażenie bakteriami E. coli, według Departamentu Rolnictwa USA (USDA).
Wolverine Packing Co. z siedzibą w Detroit wycofała z rynku około 167 277 funtów produktów wołowych, które zostały wysłane do restauracji w całym kraju.
Wycofane produkty świeże mają datę przydatności do spożycia 14 listopada, natomiast produkty mrożone mają datę produkcji 22 października. Zgodnie z ostrzeżeniem produkty, których to dotyczy, mają numer zakładu „EST. 2574B.” USDA posiada wykazy produkty, których to dotyczy I etykiety.
Zgodnie z alertem problem wykryto, gdy Departament Rolnictwa stanu Minnesota (MDA) powiadomił Służbę ds. Bezpieczeństwa i Kontroli Żywności (FSIS) o grupie osób, które zgłosiły zachorowanie po zjedzeniu mielonej wołowiny. W środę w próbce mielonej wołowiny pobranej przez MDA w ramach dochodzenia w sprawie ogniska stwierdzono obecność E. coli O157.
Jak dotąd u 15 osób w jednym stanie – Minnesocie – zdiagnozowano choroby, które rozpoczęły się od 2 do 10 listopada. USDA stwierdziło, że FSIS kontynuuje współpracę z Departamentem Rolnictwa i Zdrowia stanu Minnesota w związku z tym dochodzeniem .
Według USDA E. coli O157:H7 to „potencjalnie śmiertelna bakteria”, której objawy obejmują odwodnienie, krwawą biegunkę i skurcze brzucha. Zakażenie występuje najczęściej u dzieci poniżej 5 roku życia i osób starszych, a czas trwania objawów może wynosić od dwóch do ośmiu dni, średnio od trzech do czterech dni.
Ponadto agencja stwierdziła, że u niektórych osób może rozwinąć się rodzaj niewydolności nerek zwany zespołem hemolityczno-mocznicowym (HUS). Osoby, u których wystąpią objawy, powinny natychmiast zwrócić się o pomoc medyczną.
USDA nalegała, aby klienci wyrzucali produkty, a restauracje ich nie sprzedawały. Według komunikatu prasowego konsumenci powinni jeść wyłącznie mieloną wołowinę gotowaną w temperaturze 160 stopni Fahrenheita. Konsumentom zaleca się również używanie termometru spożywczego podczas gotowania mielonej wołowiny – świeżej lub mrożonej – aby upewnić się, że osiągnęła ona bezpieczną temperaturę.