Strona główna Fason W Święto Dziękczynienia miliony ludzi zje sos żurawinowy. Ale skąd pochodzą jagody?

W Święto Dziękczynienia miliony ludzi zje sos żurawinowy. Ale skąd pochodzą jagody?

2

MIDDLEBORO, Massachusetts (AP) – Na kilka tygodni przed Świętem Dziękczynienia niektórzy zżurawiny na talerzach obiadowychCzwartek unoszą się na torfowisku Rocky Meadow w południowo-wschodnim Massachusetts.

Żurawiny sprawiły, że ten staw stał się różowawo-karmazynowy. Kilku pracowników zanurzonych po pas w wodzie delikatnie zwija jagody w stronę pompy, która zasysa je na czekającą ciężarówkę. Tam jagody przechodzą przez system oddzielający je od liści i winorośli i transportowane do zakładu przetwórczego, który ostatecznie przetwarza je w sos, sok lub słodkie i suszone jagody.

Rodzime rośliny terenów podmokłych produkujące żurawinę zaczynają rosnąć w maju. Kiedy są już gotowe do zbioru, rolnicy zalewają torfowiska wodą i wysyłają maszynę do zbioru, aby wytrząsnęła jagody z winorośli. Następnie do torfowiska dolewa się więcej wody, a uwolniona żurawina wypływa na powierzchnię.

„Tegoroczny sezon był całkiem niezły. Mamy całkiem niezłe zbiory” – powiedział Steve Ward, hodowca żurawiny w drugim pokoleniu, na skraju swojego torfowiska.

Zbiory trwają od września do początków listopada, a oczekuje się, że Ward wyprodukuje od 15 000 do 20 000 baryłek, co będzie najlepszym zbiorem, jaki zebrał od trzech lat. Około 80% tych jagód trafi do Ocean Spray, ogromnego producenta produktów żurawinowych w USA

To torfowisko jest jednym z prawie 300 w Massachusetts, które zajmują powierzchnię około 14 000 akrów. Przewiduje się, że w tym roku rolnicy wyprodukują 2,2 miliona baryłek żurawiny, a jedna baryłka będzie ważyć 100 funtów (45 kilogramów). To wzrost o 12% w stosunku do roku ubiegłego. Massachusetts jest drugim co do wielkości regionem produkującym żurawinę w USA po Wisconsin, a początki przemysłu w tym regionie sięgają XIX wieku.

Pomimo wielkości sektora rolnicy w tym stanie przez lata musieli stawić czoła szeregowi wyzwań, od wojen handlowych po spadające ceny i nadmiar jagód. Niektórzy sprzedali swoje torfowiska lub przenieśli się do dywersyfikacji poprzez wykładaniepanele słoneczne wokół swoich torfowisk. Ward ma dwie elektrownie słoneczne w pobliżu swoich torfowisk i rozważa umieszczenie pływających instalacji słonecznych na swoich wodopojach i zbiornikach.

Ward powiedział, że rolnicy również muszą dostosować się do zmieniającego się klimatu, co według Massachusetts Cranberries, grupy działającej w imieniu branży, może doprowadzić do niższych zbiorów w tym roku.

„Mieliśmy pewne wyzwania związane z upałami i mieliśmy jedną z najdłuższych okresów suszy, jakie kiedykolwiek mieliśmy” – powiedział. „Mamy więcej dni z temperaturą 90 stopni (32 stopni Celsjusza) zlepionych razem. Rośliny żurawiny po prostu nie lubię takiej pogody. Nasze średnie temperatury, szczególnie w nocy, są wyższe. Żurawina potrzebuje niższych temperatur w nocy.

Source link

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj