REAL DEL MONTE, Meksyk (AP) — Isabel Arriaga Lozano ostrożnie napełnia małe ciasto pikantną mieszanką mięsa,…
REAL DEL MONTE, Meksyk (AP) — Isabel Arriaga Lozano ostrożnie napełnia małe ciasto pikantną mieszanką mięsa, ziemniaków i papryczki chili. Przygotowuje „pastę” (wymawiane PAH-stay), ukochaną meksykańską przekąskę o bogatej historii.
Pochodzące z górnicze miasto Real del Montew centralnym meksykańskim stanie Hidalgo „pasta” została wprowadzona przez brytyjskich górników w latach dwudziestych XIX wieku i od tego czasu stała się lokalną tradycją kulinarną. Każdego roku miłośnicy jedzenia gromadzą się w Real del Monte, aby świętować Międzynarodowy Festiwal Pastów, honorując jego pyszne dziedzictwo.
Pasty są popularne w całym Meksyku, z różnymi nadzieniami pikantny kret meksykański do słodszych mikstur, takich jak ananas lub jagoda z serem.
I chociaż wielu nie zdaje sobie sprawy z ich zaskakującego pochodzenia, wskazówkę kryje się na cmentarzu na szczycie brukowanego wzgórza: około 700 grobów pokrytych jest mchem i porostami o wyraźnie angielskich nazwach. Są to groby setek górników, którzy w 1824 roku udali się do Meksyku, aby pracować w Real del Monte przy wydobywaniu srebra, miedzi, cynku, złota i rtęci.
Górnicy pochodzili z Kornwalii, regionu w południowo-zachodniej Anglii, który w XIX wieku miał podobnie silną społeczność górniczą. Przywieźli ze sobą tę kultową przekąskę, znaną w Anglii jako „kornwalijski pasztet”.
Paszteciki kornwalijskie pochodzą z XIII wieku, kiedy były pożywieniem szlachty i górnego skorupy. W XIX wieku stały się popularne wśród kornwalijskich rodzin z klasy robotniczej. Prostą formę z kruchego ciasta wypełniono tanimi kawałkami mięsa, ziemniakami, rutabagą i cebulą. Następnie ciasto zagniatano z boku, uszczelniając składniki i dając zjadaczowi coś do uchwycenia.
Zaciśnięta strona służyła jako rodzaj uchwytu, co oznaczało, że górnicy mogli utrzymać lunch bez brudzenia reszty ciasta błotem i brudem powstałym w wyniku pracy w kopalniach.
Arriaga powiedziała, że produkuje pasty od 30 lat. Wżeniła się w rodzinę produkującą pasty i przejęła firmę po śmierci męża. Jak stwierdziła, pasty stały się istotną częścią życia w „magicznym miasteczku” Real del Monte. „Myślę, że około 50% z nas tutaj zarabia na życie” – powiedziała, podkreślając wyjątkowy składnik, który znajduje się w każdej przekąsce. „To przede wszystkim miłość, jaką wkładamy w każdą pastę, która sprawia, że jest to dobry produkt”.
Powiedziała, że pasty przetrwały dzięki „meksykanizacji” składników. W porównaniu z kornwalijskimi pasztecikami, powiedziała, „w Meksyku (…) zawsze szukamy tego pikantnego smaku… dodajemy pieprzu, dodajemy pietruszkę”.
Pasty są tak kultową przekąską w Real del Monte, że mają własne muzeum.
„Pasta przybyła w 1824 roku wraz z angielskimi górnikami z Kornwalii, którzy przybyli do Real del Monte, aby rozpocząć pracę w kopalniach” – powiedział Epifanio Garcés Torres, dyrektor miejskiego Muzeum Pasty. „Pierwszą Angielką, która upiekła (jedną) tutaj, w Real del Monte, była Mary Jenkins w 1824 roku”.
Odwiedzający tegoroczny festiwal pasty próbowali szeregu smakołyków. Tam, gdzie w Wielkiej Brytanii do past zastosowano nadzienia, takie jak „pełne śniadanie angielskie”, „stek z piwem” lub „jagnięcina z miętą”, wpływ Meksyku na ciasto jest tutaj wyraźny: Frijoles (fasola); W menu nie brakuje pikantnego sosu mole czy tuńczyka po meksykańsku – z obowiązkową papryczką chili.
„Są pyszne” – stwierdził jeden z uczestników festiwalu.
Na festiwalu pojawiły się kolorowe banery i tablice z flagami Meksyku, Wielkiej Brytanii i Kornwalii, podkreślające wyjątkowe połączenie między Meksykiem i Wielką Brytanią, które sięga 200 lat wstecz, a także łączące miasta Real del Monte i Kornwalię, oddalone od siebie o ponad 8530 kilometrów. ) oprócz.
___
Śledź relacje AP z Ameryki Łacińskiej i Karaibów pod adresem https://apnews.com/hub/latin-america
Prawa autorskie © 2024 Associated Press. Wszelkie prawa zastrzeżone. Materiał ten nie może być publikowany, emitowany, pisany ani redystrybuowany.